top of page


Het hebben van een kink is voor veel mensen een taboe, maar het komt super veel voor. “Kink” heeft verschillende definities, maar eigenlijk betekent het “onconventionele seksuele variatie”. Dus seks die afwijkt van het normale. Veel dingen die we verstaan onder kink zijn eigenlijk super normaal. Om dat te laten zien heb ik hier wat cijfers voor je. Gaat je hoofd al tollen van de cijfers? Geen probleem, ik geef ook mijn interpretatie.


Cijfers over kinks


In 2021 deden Traeen, Fischer en Lundin Kvalem onderzoek naar seksuele variatie bij 4.148 mannen en vrouwen uit Noorwegen. Zij keken naar het samen kijken van pornografie, seks hebben op ongebruikelijke plaatsen, seks met meerdere personen tegelijk, gebruik van seksspeeltjes, rollenspellen, BDSM, en gebruik van swingers clubs en partnerruilen.


Ik haal hier BDSM, rollenspellen seks met meerdere personen (incl. swingers clubs) en ongebruikelijke locaties uit, omdat deze door veel mensen worden omschreven als kinky.


10% van de mannen en vrouwen had ooit BDSM hadden geprobeerd. Een andere 10% zou dit willen proberen. 80% had dit niet geprobeerd en zou dit ook niet willen. Wat precies werd bedoeld met BDSM is niet duidelijk.


13% had rollenspellen geprobeerd. 20% van de mannen en 13% van de vrouwen zou dit willen proberen.


15% (17% man, 13% vrouw) was ooit naar bed geweest met meerdere personen tegelijk. 27% van de mannen en 9% van de vrouwen zou dit willen proberen. 2% was zelfs ooit naar een parenclub geweest of had een partner ruil gedaan. Meer dan 10% van de mannen zou dit willen proberen en een kleine 4% van de vrouwen.


61% had ooit seks gehad op een ongewone locatie. Nog eens 19% zou dit eens willen proberen, waarbij het percentage onder mannen hoger lag dan onder vrouwen. Vrouwen gaven wel vaker aan dat ze het al hadden geprobeerd. Deze kink scoorde het hoogste op het aantal mensen dat het had geprobeerd of zou willen proberen. Maar 20% had toonde hier geen interesse in.Kinks zijn super normaal!


Mijn vermoeden is dat het werkelijke aantal mensen dat weleens BDSM heeft geprobeerd (bijvoorbeeld vastbinden) hoger ligt dan de cijfers uit het Noorse onderzoek, zeker onder de jongere generaties. Deze kink scoorde het laagste in interesse, maar toch heeft één op de vijf mensen dit ooit geprobeerd. Dat kunnen we eigenlijk al niet meer beschouwen als abnormaal. Iedere andere kink die werd onderzocht in dit onderzoek scoorde hoger.


Uiteindelijk is het enige wat telt, of jij het normaal vindt of niet! Nieuwe dingen uitproberen en je eigen verlangens volgen is hartstikke gezond en normaal. Als jij en je partner er samen uit komen wat jullie leuk vinden en wat oké is, ga er dan voor! Het naleven van jouw kink kan je misschien zelfs meer tevreden maken in de slaapkamer. Niet zo gek natuurlijk, want doen wat je leuk vindt maakt je meer tevreden. Hier weer wat cijfers.


Cijfers over kinks en tevredenheid


Onderzoekers Frederick, Lever, Gillespie en Garcia (2017) keken naar seksuele tevredenheid onder 38.747 Amerikanen. Het onderzoek liet zien dat 12% van de mannen en 16% van de vrouwen in het afgelopen jaar aan lichte BDSM hadden gedaan (bijvoorbeeld vastbinden of spanken). Als je goed oplet, zie je al dat dit een hoger percentage is dan in het onderzoek van (traeen). Dit kan te maken hebben met o.a. het land of met de vraagstelling. Veel mensen zien vastbinden bijvoorbeeld niet als BDSM. Onder mensen die tevreden waren in de slaapkamer was het aantal aanzienlijk hoger (18% en 21%) dan onder mensen die ontevreden waren (6% en 9%). Dit kan betekenen dat SM je meer tevreden maakt, maar waarschijnlijk betekent het vooral dat tevreden mensen meer dingen uitproberen die ze leuk vinden om te doen.


4% van de mannen en 3% van de vrouwen was in het afgelopen jaar naar bed geweest met meerdere personen tegelijk. Onder tevreden mannen lag dit aantal iets hoger dan onder ontevreden mannen, namelijk 6% tegenover 2%. Onder tevreden vrouwen en ontevreden vrouwen zat nagenoeg geen verschil (3% tegenover 2%).


14% van de ondervraagden (m/v) had in het afgelopen jaar seks gehad op een openbare plek. Onder tevreden mannen en vrouwen lag dit getal weer aanzienlijk hoger (23% en 19%) dan bij ontevreden mensen (6% en 6%).


Tevreden mensen passen meer variatie toe in de slaapkamer en gebruiken meer vormen van communicatie. Kinks zijn hier een onderdeel van en als een kink je aanspreekt kan het je seksleven verrijken en je zelfs meer tevreden maken. Goede communicatie is hierbij van essentieel belang.


Bronnen:


Bente Træen, Nantje Fischer & Ingela Lundin Kvalem (2021): Sexual Variety

in Norwegian Men and Women of Different Sexual Orientations and Ages, The Journal of Sex Research, DOI: 10.1080/00224499.2021.1952156


Frederick DA, Lever J, Gillespie BJ, Garcia JR. What Keeps Passion Alive? Sexual Satisfaction Is Associated With Sexual Communication, Mood Setting, Sexual Variety, Oral Sex, Orgasm, and Sex Frequency in a National U.S. Study. J Sex Res. 2017 Feb;54(2):186-201. doi: 10.1080/00224499.2015.1137854. Epub 2016 Feb 22. PMID: 26900897.

Comments


Spelen op bed
Intieme
Communicatie
Nu verkrijgbaar
Blijf op de hoogte


Schrijf je nu in en ontvang maandelijks de nieuwsbrief met interessante weetjes, gratis producten en content die niet op de socials te vinden is...

Je email wordt niet gedeeld met anderen.

Bedankt voor de inzending!

bottom of page