top of page

Een paar dagen per jaar trekt half Nederland de kroeg in met de gekste en creatiefste outfits voor carnaval, steeds meer mensen vieren Halloween, themafeestjes vragen om outfits in een specifiek genre en ook in de slaapkamer experimenteren veel koppels weleens met een creatief outfitje. Wat is dat toch dat ons zo aanspreekt aan verkleden?


Je bent even niet jezelf


Als je iedere dag jezelf bent - met al je zorgen, onzekerheden en gebreken - is het soms fijn om even een volledig ander persoon te zijn. Door je te verkleden ben je even iemand zonder zorgen of verplichtingen en dat kan bevrijdend voelen. Er kan een rust over je heen komen waardoor je even gewoon in het moment kunt leven.


Sommige mensen gaan volledig op in een verzonnen personage (denk aan larpers of cosplayers). Zij laten al hun dagelijkse zorgen even los en kunnen de held zijn van hun eigen verhaal. Een typisch carnavalsoutfit vergt iets minder energie om bij elkaar te rapen en zal een minder extensief achtergrondverhaal hebben. Toch kun je met een minimale verkleedpartij jezelf al een ander persoon wanen.


Het is kinderlijk


Verkleden is een kinderlijke activiteit met geen direct doel. Als volwassene wordt er van je verlangd dat je productief bent en serieus werkt. Wanneer je dit niet doet, kan dat wringen met je identiteit als volwassen persoon. Toch zijn kinderlijke activiteiten juist heel gezond.


Wanneer kinderen zich verkleden zit daar geen direct doel aan verbonden. Toch leren ze heel veel omdat ze hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Ze spelen een ander persoon en bedenken zich hoe dit personage zich zou gedragen. Dit is een voedingsbodem voor empathie en sociale vaardigheden.


Door je te verkleden laat je heel duidelijk aan jezelf en anderen weten dat je niet productief of serieus zal zijn. Zo’n visuele herinnering kan helpen wanneer je moeite hebt je volwassenheid los te laten. Door je even te kunnen gedragen als kind kun je wellicht ook makkelijker denken als een kind. Creatiever dus.


Een excuus om risico te nemen


Zou je op enige willekeurige dag op straat lopen in een kostuum, dan wordt je (mogelijk terecht) voor gek verklaard. In sommige situaties, zoals met carnaval, wordt het wel sociaal geaccepteerd en gaat het gepaard met een hoop gekkigheid.Doordat je over-de-top gek doet, kun je op andere vlakken ook meer risico nemen.


Soms hebben we een excuus nodig om dingen uit te proberen waarvan we niet weten wat anderen ervan vinden. Misschien is het een stap die je niet durft te zetten, zoals iemand zoenen waar je een oogje op hebt. Misschien is het puur loslaten, zoals wanneer je hard en vals zingt op straat. En misschien is het iets wat je zelf nog moet ontdekken, zoals de flirten op een nieuwe manier. Drankspelletjes, doen-durven-of-de-waarheid of themafeesten zoals carnaval zijn een excuus om dit gedrag te vertonen. Het maakt het makkelijker om je acties af te schuiven op een gekke avond of op de drank en daarmee verklein je het risico op imagoschade.


Het is helemaal oké om af en toe een excuus te gebruiken om je anders te kunnen gedragen, omdat je de stap anders niet durft te zetten, omdat je gewoon even gek wil doen of omdat je een andere kant van jezelf wilt ontdekken. Natuurlijk moeten alle betrokken mensen wel oké zijn met het gedrag. Je moet niet over hun grens gaan.


In de slaapkamer


Verkleed je je in de slaapkamer, dan kun je opeens heel anders flirten, aan dirty talk doen, de leiding nemen of juist de leiding volledig weggeven. Je speelt immers een rol en je doet samen lekker gek. Deze vorm van variatie in de slaapkamer is heel gezond voor je seksleven en kan je helpen op een veilige manier een nieuwe kant van jezelf en je partner te ontdekken. De kern van dit rollenspel is dat het maar een spelletje is. Het is maar gek doen. Je wil natuurlijk wat grenzen afspreken, maar dit is ook een goed moment om dingen te proberen die je anders niet zou proberen.


Wil je je samen met je partner verkleden in de slaapkamer, dan kun je de volgende dingen proberen:

1. Wil je een keer de leiding nemen of juist de leiding weggeven? Kies dan voor kostuums met een machtsverhouding. Bijvoorbeeld een docent/student, een agent/boef of een schoonmaak(st)er of bediende. Het agent/boef rollenspel is ook leuk als je bondage wilt uitproberen.

2. Wil je lekker creatief zijn? Kies dan voor een fictief figuur zoals een toverfiguur, sprookjesfiguur of superheld. Verzin er een bijzonder scenario bij en zorg dat je zeker één voorwerp gebruikt dat iets toevoegt aan het scenario én aan je vrijpartij.

3. Wil je het klein houden? Verzin dan niet een heel scenario, maar kies voor een paar accessoires. Doe bijvoorbeeld een neppe bril op als je er geen nodig hebt, zet konijnenoortjes op voor het playboy effect, trek een pak aan voor het James Bond effect of ga terug naar 1920 met een parelketting en een veren sjaal.


Veel verkleedplezier!

Comentarios


Spelen op bed
Intieme
Communicatie
Nu verkrijgbaar
Blijf op de hoogte


Schrijf je nu in en ontvang maandelijks de nieuwsbrief met interessante weetjes, gratis producten en content die niet op de socials te vinden is...

Je email wordt niet gedeeld met anderen.

Bedankt voor de inzending!

bottom of page