top of page

Bijgewerkt op: 7 jan.


Veel vrouwen hebben even nodig voordat ze klaarkomen. Dat kan zorgen voor onzekerheid bij vrouwen omdat ze zich kunnen gaan afvragen “ben ik kapot?” en ook bij mannen omdat zij kunnen denken dat ze niet goed genoeg zijn. Dit artikel zal je eerst een paar cijfers laten zien en zal je vervolgens vertellen dat je volkomen normaal bent. Je bent niet kapot. Je bent niet onkundig. Je bent hooguit verkeerd geïnformeerd. Blijf niet te lang hangen bij de cijfertjes en lees vooral het stuk eronder “ben ik normaal”!


De cijfers: hoe lang duurt het gemiddeld tot een orgasme?


Er zijn maar weinig onderzoeken die aantonen hoe lang vrouwen gemiddeld nodig hebben voor een orgasme. Door het kleine aantal bestaande onderzoeken te vergelijken kunnen we gelukkig wel een beeld schetsen.


In 2019 lieten onderzoekers vrouwen met een stopwatch de tijd bijhouden van (intense) opwinding tot orgasme. Zij kwamen uit op gemiddeld 13,41 minuten. Geweldig, één duidelijk getal. Dat ene getal slaat natuurlijk nergens op als we geen context hebben. Wat was het langste aantal minuten? En het kortste? Was dit na masturbatie of seks met een partner?


Een ander onderzoek geeft ons meer cijfers. In 2018 lieten onderzoekers vrouwen een vragenlijst invullen. Vrouwen gaven aan tussen stimulatie en orgasme gemiddeld 8 minuten nodig te hebben tijdens masturbatie en 14 minuten tijdens seks met een partner. Niet iedere vrouw is hetzelfde natuurlijk. In de onderstaande tabel zie je bijvoorbeeld dat vrouwen die geen moeite hadden met klaarkomen tijdens masturbatie er gemiddeld 7,4 minuten over deden. Vrouwen die makkelijk klaarkomen met een partner doen er gemiddeld 12,2 minuten over. Hebben ze wel moeite met klaarkomen met een partner, dan doen ze er gemiddeld 17 of 17,4 minuten over. Het onderzoek laat ook zien dat veel vrouwen meer dan 20 minuten nodig hebben (20% van alle vrouwen die moeite hebben), of helemaal niet kunnen klaarkomen met een partner (11%).

Groep

Tijd bij masturbatie

Tijd bij seks met partner

Aantal

%

Alle participanten

8,0 minuten

14 minuten

1924

100%

Geen moeite bij masturbatie

7,4 minuten

14,1 minuten

1438

74%

Wel moeite bij masturbatie

11,5 minuten

15,4 minuten

178

9%

Geen moeite met partner

7,4 minuten

12,2 minuten

922

47%

Wel moeite met partner

8,5 minuten

17 minuten

685

35%

Wel moeite met beide

14 minuten

17,4 minuten

26

1%

Geen orgasme met partner

8,2 minuten

-

216

11%

Tabel: Rowland, D. L., Sullivan, S. L., Hevesi, K., & Hevesi, B. (2018)


Ben ik normaal?


Je vraagt je mogelijk af “ben ik normaal?” Het antwoord is ja. Veel vrouwen hebben ruim 20 minuten nodig om een orgasme te bereiken en veel vrouwen bereiken helemaal geen orgasme tijdens seks met een partner. Ook moeite hebben met het bereiken van een orgasme tijdens masturbatie is super normaal.


Ik had kunnen zeggen dat vrouwen er “X aantal minuten over doen om een orgasme te bereiken”, maar ik zeg nadrukkelijk dat vrouwen “X aantal minuten nodig hebben om een orgasme te bereiken”. Want waar we in de eerste verwoording spreken over iets wat jij als vrouw doet, spreken we in de tweede verwoording over iets wat jij nodig hebt, wat jij verdient. Jij verdient iedere minuut die je nodig hebt.


Hoe bereik ik mijn orgasme sneller?


Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je orgasme te beïnvloeden. Uit een onderzoek uit 2017 kwam naar voren dat een combinatie van orale seks, manuele seks en diep zoenen je kans op een orgasme drastisch zou kunnen vergroten. We leren dat het hoofdgerecht van seks penetratie is, maar dit is niet nodig en zelfs onzinnig. Penetratie kan heerlijk zijn, maar het hoeft niet de “main act” te zijn. Ontdek samen met je partner wat je fijn vindt aan orale en manuele seks. Je krijgt het niet geleerd op school, dus jullie mogen het zelf ontdekken.


Tegelijkertijd is de kans groot dat een orgasme moeilijker te bereiken is wanneer je je volledig focust op het moeten bereiken van je orgasme. Als je 17 minuten nodig hebt om een orgasme te bereiken, betekent dit dat je 17 minuten heerlijk mag genieten voor je climax. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want je focus op je orgasme kan je genot behoorlijk onderdrukken. Maar daar begint voor jou misschien wel je reis naar een betere climax. De druk loslaten en optimaal genieten!


Bronnen


Bhat, G., & Shastry, A. (2019). 012 Average Time to Orgasm (TitOr) in Females during Heterosexual Penovaginal Intercourse. The Journal of Sexual Medicine, 16(6), S6. doi:10.1016/j.jsxm.2019.03.469


Rowland, D. L., Sullivan, S. L., Hevesi, K., & Hevesi, B. (2018). Orgasmic Latency and Related Parameters in Women During Partnered and Masturbatory Sex. The Journal of Sexual Medicine. doi:10.1016/j.jsxm.2018.08.003


Frederick, D. A., John, H. K. S., Garcia, J. R., & Lloyd, E. A. (2017). Differences in Orgasm Frequency Among Gay, Lesbian, Bisexual, and Heterosexual Men and Women in a U.S. National Sample. Archives of Sexual Behavior, 47(1), 273–288. doi:10.1007/s10508-017-0939-z

Comentarios


Spelen op bed
Intieme
Communicatie
Nu verkrijgbaar
Blijf op de hoogte


Schrijf je nu in en ontvang maandelijks de nieuwsbrief met interessante weetjes, gratis producten en content die niet op de socials te vinden is...

Je email wordt niet gedeeld met anderen.

Bedankt voor de inzending!

bottom of page