top of page

Bijgewerkt op: 3 jun. 2021
Wanneer we ons seksleven willen verbeteren, is één van de meest voorkomende verbeterpunten op ons wensenlijstje hoe vaak we seks hebben. We willen meer seks, want meer is altijd beter. Toch zitten hier wat haken en ogen aan. Dus laten we eens kijken naar hoe vaak we nu eigenlijk seks hebben en hoe vaak we seks zouden moeten hebben!


De gemiddelde Nederlander


Uit een nationaal onderzoek over seksuele gezondheid in Nederland, uitgevoerd door Hanneke de Graaf (2017), blijkt dat de gemiddelde Nederlander iets minder dan één keer per week seks heeft. Ongeveer een derde van de Nederlanders had 1 tot 3 keer per maand seks, een derde had meer seks en een derde minder.


Natuurlijk is niet iedere Nederlander hetzelfde. Tussen de 25 en 54 jaar oud zijn, samenwonen (maar niet getrouwd zijn), porno kijken en fysiek en psychisch gezond zijn, zijn allemaal bevorderlijk voor hoe vaak je seks hebt. Je moet echter niet te veel naar deze individuele punten kijken, want ze hangen ook met elkaar samen.


Voorbeeld: Mensen die samenwonen hebben de meeste seks, maar als ze getrouwd zijn hebben ze de op-een-na minste seks. Is trouwen dan slecht voor je seksleven? Niet per se. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat je getrouwd bent. Ook trouwen veel mensen voordat ze kinderen krijgen en als ze al langere tijd een relatie hebben.


Meer is niet per se beter


Onderzoek van Frederick, Lever, Gillespie en Garcia (2017) naar seksuele tevredenheid laat zien dat verreweg de meeste mensen (76% tot 80%) in de eerste zes maanden van hun relatie meer seks hadden dan later in hun relatie. Dit wil niet zeggen dat je seksleven er kwalitatief minder van wordt, want hetzelfde onderzoek laat zien dat ongeveer 20% van de tevreden mensen minder dan 1 keer per week seks heeft. Onder de mensen die neutraal zijn (niet tevreden of ontevreden) heeft zelfs iets meer dan de helft minder dan 1 keer per week seks.


Verschillende onderzoeken (zoals onderzoek van Muise, Schimmick en Impett uit 2015) laten ook zien dat het hebben van meer seks gezondheidsvoordelen heeft, maar dat dit effect alleen werkt tot 1 keer per week. Je hoeft dus niet iedere dag seks te hebben om de maximale voordelen eruit te halen. Sterker nog, proberen meer seks te hebben kan je minder gelukkig maken (Loewenstein, Krishnamurti, Kopsic & McDonald; 2015). Dat wil niet zeggen dat je minder gelukkig wordt van meer seks, maar vooral van het forceren van meer seks.


Uiteindelijk is het belangrijkste wat je uit deze onderzoeken kan leren, dat het oké is om iedere dag seks te hebben en oké is om een keer per maand seks te hebben. Het is belangrijker om je te richten op de kwaliteit dan op de kwantiteit van seks en om te kijken naar wat jij zelf op dit moment wilt. Je hebt periodes waarin je verlangt naar meer seks en periodes waarin je verlangt naar minder seks. Focus je op je seksuele flexibiliteit (een “go with the flow” houding), dan heb je altijd zo vaak seks als je verlangt en nodig hebt!


Comments


Spelen op bed
Intieme
Communicatie
Nu verkrijgbaar
Blijf op de hoogte


Schrijf je nu in en ontvang maandelijks de nieuwsbrief met interessante weetjes, gratis producten en content die niet op de socials te vinden is...

Je email wordt niet gedeeld met anderen.

Bedankt voor de inzending!

bottom of page