top of page

Bijgewerkt op: 3 jun. 2021
Corona staat al maanden in de spotlight. Sommige nieuwsberichten geven ons het idee dat er een nieuwe babyboom zal komen. We zitten immers allemaal thuis en wat is nou een betere tijdsbesteding dan seks?


Toch zijn er onderzoeken die deze headlines in twijfel trekken. Dus wat doet corona nu eigenlijk met ons seksleven, waar komt dat door en wat kunnen we in deze omstandigheden anders doen?


Aan het begin van de corona crisis (april 2020 om precies te zijn) deden onderzoekers Lehmiller, Garcia, Gesselman en Mark onderzoek naar seksueel gedrag onder vrijgezellen en volwassenen in coronatijd. Zij zagen dat mensen minder seks hadden, maar meer variatie uitprobeerden. Deze bevinding was op zich wel logisch voor vrijgezellen. Zij ontmoetten minder mensen waardoor daten en het hebben van hook ups lastiger werd. Vrijgezellen gingen dan ook meer experimenteren met digitale vormen van seks. Wellicht heeft de groei in het online platform OnlyFans hier iets mee te maken.


Een flink aantal maanden verder is het onderzoek wat verouderd, maar de bevindingen blijven waardevol. We weten dat er een aanzienlijke groep mensen is die momenteel minder seks heeft en zelfs minder tevreden is over hun seksleven.


Zoveel tijd, zo weinig zin


De enorme verandering die we in het afgelopen jaar hebben doorgemaakt zorgt naast meer vrije tijd voor sommigen, ook voor een hoop meer stress, onduidelijkheid, eenzaamheid en verveeldheid voor anderen. Deze factoren zijn niet bepaalde sexy...


Ik deel seks en liefde graag op in passie en intimiteit. Passie is avontuurlijk, onbegrensd en spannend. Intimiteit leeft op samenzijn, veiligheid en je op je gemak voelen. Ongeacht of je het eens bent met de maatregelen of niet, je zult je waarschijnlijk behoorlijk begrensd voelen. We leven momenteel met een hele hoop regeltjes, zowel door de overheid opgelegd als sociaal doorgegeven. Die begrenzing - die noodzaak om praktisch alles te plannen - is niet erg bevorderlijk voor de passie.


Samenzijn is voor vrijgezellen nu extra lastig, dus velen zoeken het contact online op. Maar ook voor sommige koppels lijkt intimiteit minder makkelijk te bereiken door corona. Hoewel je de regels niet kunt overtreden in je eigen slaapkamer, eisen de stress, depressieve gevoelens en de verveeldheid wel hun tol.


Dus wat nu?


Als je weer een beetje passie en intimiteit terug wilt krijgen in je liefdesleven of seksleven zul je moeten beginnen met het bijstellen van je verwachtingen. Wellicht liggen je verwachtingen al heel laag, maar wat ik bedoel is dat je passie en intimiteit op een andere manier gaat bekijken. Ga niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit. Had je eerst drie keer per week seks, dan is één keer per week misschien meer dan voldoende als je investeert in kwaliteit. Het is oké om minder vaak in de stemming te zijn. Probeer gebruik te maken van die momenten waarop je wel zin hebt. Ook kun je (vooral) intimiteit en (soms) passie vinden in alledaagse activiteiten, zoals samen uitgebreid koken, wandelen en spelletjes spelen.


- Distance makes the heart grow fonder -

Zit je de hele dag met je partner (en kinderen) in één huis, dan is het raadzaam om tijd in te plannen voor jezelf. "Distance makes the heart grow fonder" is een regel die goed toepasbaar is op het terugkrijgen van een beetje passie in je liefdesleven en seksleven. Hoewel plannen niet heel sexy is, geeft het je wel een hoop mogelijkheden. Als je iedere week één date-avond hebt, dan weet je beide waar je aan toe bent. Je kunt er naartoe leven, leuke activiteiten plannen en héél even de buitenwereld uit zetten. Heb je geen avond, plan dan een uur. Heb je geen uur, plan dan tien minuten.


Als je je verwachtingen hebt bijgesteld en je een date-avond hebt gepland, dan kun je nog één ding doen om je hart weer sneller te laten kloppen of de vlam weer aan te wakkeren... nieuwe dingen proberen! Probeer samen een nieuw standje, koop een nieuw seksspeeltje, kook een nieuw gerecht, experimenteer eens met BDSM of Tantra... Nieuwe dingen proberen helpt je passie terug te vinden omdat het avontuurlijk is én het laat intimiteit weer groeien omdat het jullie samen laat experimenteren.


Hoewel het voor vrijgezellen een stuk lastiger kan zijn om deze tips op te volgen, is het niet onmogelijk. Als je op het moment niet kan of wil daten, kun je wel zelf experimenteren. Neem tijd voor jezelf, zonder mobiel of tv. Beoefen hobby's en activiteiten die je leuk vindt, koop seksspeeltjes voor jezelf of lees interessante boeken over seks (ik lees op dit moment "Tell Me What You Want" van Justin Lehmiller en "Come As You Are" van Emily Nagoski).


Succes met het heruitvinden van je seksleven!


Liefs,

Niels de Zeeuw


Bronnen:

Justin J. Lehmiller, Justin R. Garcia, Amanda N. Gesselman & Kristen P. Mark(2020)Less Sex, but More Sexual Diversity: Changes in Sexual Behavior during the COVID-19 Coronavirus Pandemic,Leisure Sciences,DOI: 10.1080/01490400.2020.1774016

ความคิดเห็น


ปิดการแสดงความคิดเห็น
Spelen op bed
Intieme
Communicatie
Nu verkrijgbaar
Blijf op de hoogte


Schrijf je nu in en ontvang maandelijks de nieuwsbrief met interessante weetjes, gratis producten en content die niet op de socials te vinden is...

Je email wordt niet gedeeld met anderen.

Bedankt voor de inzending!

bottom of page