Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn, het derde seizoen van de populaire Netflix-serie Sex Education is uit. Als Toegepast Psycholoog met een grote interesse in relaties en seksualiteit kon ik niet wachten tot ik het volledige seizoen kon binge-watchen, in mijn pyjama met een grote bak popcorn. En het was weer een ge-wel-dig seizoen. IMDB geeft de serie een 8.3 en op RottenTomatoes scoort de serie een 9.5!
Over de serie valt weinig te twisten. Goede humor, sterke verhaallijn en het is zelfs leerzaam! En precies dat laatste punt, daar zit voor mij het pijnpuntje. Ik denk dat we in Nederland over het algemeen goed bezig zijn als het gaat over seksuele voorlichting. Als ik de media mag geloven, is het in landen zoals de Verenigde Staten helaas slechter gesteld. Maar ook in Nederland zijn er mensen die seksuele voorlichting missen. Sommigen hebben het nooit gehad en zijn afhankelijk van hun eigen speurwerk op internet. Anderen hebben wel seksuele voorlichting op school gehad en weten de ABC’s van soa’s, voorbehoedsmiddelen en het krijgen van kinderen, maar hebben nooit les gehad over de andere kant van seks. De kant van plezier, je wensen en grenzen aangeven, jezelf kunnen waarderen, van jezelf mogen genieten (in welke vorm dan ook) en samen veilig ontdekken wat fijn is.
De mensen die die kant van seks nooit hebben geleerd, trekken nu hun lessen uit comedyseries als Sex Education, maar ook uit Temptation Island, de stoere verhalen van vrienden en uit de porno-industrie. Dat is een beetje vergelijkbaar met James Bond kijken om te leren autorijden, erg vermakelijk maar weinig verantwoord.
Seksuele voorlichting moet dus, naast alle risico’s en biologische aspecten, veel meer gaan over het sociale aspect. Leer kinderen en jongeren assertief zijn in hun (vriendschappelijke) relaties, leer ze zichzelf te waarderen, leer ze dat seks normaal, gezond en leuk is, en dat iedereen andere voorkeuren heeft!
Seksuele voorlichting kan (en moet) gegeven worden op school, maar nog veel belangrijker is goede seksuele voorlichting door de ouders zelf. Dit begint al vanaf een heel jonge leeftijd met gesprekken over verliefdheid, samen delen, zeggen wat je wilt. Naarmate kinderen ouder worden kunnen ouders het hebben over groeiende lichamen, seks, “nee” durven zeggen, “nee” accepteren en over genot. Zo leren ouders hun kind stapje voor stapje wat een veilig en plezierig seksleven is. En hierbij mogen ouders zelf ook echt wel wat hulp zoeken, hoor! Want als jij het nooit correct hebt geleerd, hoe ga je het dan in hemelsnaam aan je kind leren?!
Wil je zelf meer leren over seks en genot, omdat je het niet volledig van je ouders hebt geleerd of omdat je jouw kinderen beter wilt kunnen voorbereiden op de toekomst, lees dan eens een boek (Emily Nagoski’s “Kom Als Jezelf” is een favoriet van me). Of je kunt natuurlijk mij blijven volgen op mijn website, de nieuwsbrief (te vinden op de website) of mijn Instagram (@nielsdezeeuw.nl)! Dat is natuurlijk gewoon het beste.
Comments